Welkom op mijn blog!

Mijn naam is Patricia en ik heb een passie voor gezond leven.

Maar wat is dat nu precies ‘gezond leven’ ? Iedereen weet dat elke dag patat eten niet gezond is en dat er in aardbeien meer vitamines zitten dan in een zak drop. Tot zover weinig nieuws onder de zon zou je zeggen..Maar gezondheid gaat verder dan alleen de juiste voedingsmiddelen in je mond stoppen. Dagelijks bewegen & sporten is ook onmisbaar voor een gezond en fit lichaam. En hoe ga je om met stress? Stress is onvermijdelijk in ons hectische leven tegenwoordig..helemaal geen stress ervaren is onmogelijk (tenzij je de luxe hebt om het hele jaar in een Ashram in India te mediteren).Het gaat erom hoe je met deze stress omgaat in het hier & NU. Naast voeding die je in je mond stopt om je basisbehoefte ‘ honger’  te vervullen, is er voeding voor je ziel. Voed je jezelf met positieve gedachten? Doe je dingen waar je blij van wordt? Zijn je werk, partner, sociale kring nog een vruchtbare voedingsbodem voor een gezond en gelukkig leven?

blog 1

Het is geen toeval dat ik dit zo razend interessant vind, in mijn leven heeft deze vraag me altijd bezig gehouden. Mijn ‘ voedingsbodem’  was ook niet altijd optimaal. Zo heb ik jaren lang in een baan gezeten die eigenlijk te stressvol was,  at voedsel waar mijn lijf eigenlijk niet goed tegen kon, bewoog te onregelmatig, en was niet blij met mezelf. Dit resulteerde dat ik vaak ziek was, kleine verkoudheidjes, hoofdpijn, slecht slapen en oververmoeid. Drie jaar geleden ging het roer om qua voeding. Ik kwam bij een voedingstherapeut en ging een traject in om mijn lichaam (en ook geest) als het ware te re-setten. Ik begon een soort van detox kuur d.m.v. supplementen in combinatie met voeding en ik merkte dat dit veel deed op zowel lichamelijk, als geestelijk gebied. Ik werd me langzamerhand bewust hoe ik mezelf op diverse vlakken in mijn leven had ‘ ‘gevoed’ en dit bleek niet altijd positief. Ik werd me bewuster van patronen en was bereid om ook oude dingen los te laten. Dit was een lang en zwaar proces, zowel mentaal als fysiek, maar na een tijdje begon ik me beter te voelen. Ik had meer energie, pakte het sporten weer op, en begon me goed te voelen over mezelf! Wauw..ik had zowaar eens energie over..ik was euforisch! Ik leerde de liefde van mijn leven kennen..het kon niet op!

Totdat ik na een tijdje toch merkte dat mijn energie minder werd, sporten werd onregelmatiger.Werk en mijn nieuwe liefde slokten al mijn tijd op. Veel te laat naar bed, roken… Ik was van een ‘gelegenheidsroker’  naar ‘elkedagisfeestroker’ gegaan. Maar gezond eten was ik eigenlijk altijd trouw gebleven Ik besloot een detox-coach opleiding te doen, en mijn boekenkast puilde uit van alles wat ik kon vinden over gezond eten. Mijn collega’s bogen zich ook altijd met veel interesse over mijn meegenomen lunch bakjes en ondanks dat ze er soms lacherig over deden, kreeg ik steeds meer vragen over voeding. Ik was de ‘ foodie’  van de organisatie geworden. Crossfit was mijn nieuwe sportverslaving geworden. Elke avond na het werk, beulde ik mezelf af met zware gewichten en was na de WOD (workout off the day) heerlijk afgemat. Ik vond het fantastisch, eindelijk een sport die me continue bleef uitdagen. Dus mijn voeding en sporten had ik redelijk op de rit, maar ondertussen bleef er toch iets knagen. Het werk als marketeer in een hele hectische omgeving, waar ik juist normaal energie van kreeg, trok me nu helemaal leeg. Ik werd somber, sliep niet meer en raakte steeds meer uitgeput.Totdat ik vorig jaar letterlijk omviel van de stress. Mijn batterij laadde niet meer op..het lichtje ging uit..

Na een herstelperiode waarin ik heel goed ben opgevangen door mijn werkgever, ben ik niet meer teruggekeerd op mijn werkplek. Mijn gezondheid komt op de eerste plaats en zo stapte ik uit de hectische organisatie en koos voor mijn eigen geluk en gezondheid. Het roer moest om, wilde ik weer gezond worden. Doodsbang was ik..ik was altijd van het principe..’niet je oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt’. En daar liep ik dan..zonder schoenen, en ja dan voel je elk hobbeltje in de weg! Ik heb ook even een tijdje nodig gehad om weer bij mezelf te komen.Rust, slapen, goede voeding, yoga, sporten, natuur, vele gesprekken met mijn familie en vrienden, en bovenal het afleren iets te ‘moeten’ heeft me er weer bovenop geholpen.

images (1)

Na een tijdje begon ik me duidelijk beter te voelen, de zon begon weer (ook letterlijk) te schijnen. Ik besloot de opleiding voor orthomoleculair therapeut te starten. Orthomoleculair is een samentrekking van het Griekse woord orthos, dat ‘goed, juist, recht of gezond’ betekent en het woord moleculair, dat wil zeggen ‘betreffendemoleculen’. Orthomoleculair wil dus zeggen: bijdragend aan een goede beschikbaarheid van alle moleculen die het lichaam nodig heeft. Orthomoleculaire therapie is erop gericht de gezondheid te bevorderen of ziekteprocessen te herstellen. In eerste instantie doe ik deze opleiding voor mezelf..maar in dit blog vind ik het leuk om mijn ervaringen met jullie te delen.

Ik vind het super interessant om te leren wat gezondheid nu is en hoe voeding, beweging en stressmanagement hieraan bijdragen. Ik vind het ook een uitdaging mijn lichaam op de juiste manier te voeden, d.m.v de juiste nutriënten, maar ook in de vorm van beweging, rust, yoga, slaap en positieve gedachten. Alles draait om de balans! In deze blog neem ik jullie graag mee in mijn reis op zoek naar ‘optimale gezondheid’.

Patricia van Grootveld

Volg mij ook op Instagram! bodymindandfood

12188994_10204779497437179_7158540359889503032_n