whole 30

Afgelopen zaterdag ben ik begonnen aan het Whole30 programma.

De Whole30 is een voedingsprogramma van, je raadt het al, 30 dagen 😉 waarin je alle voedingsmiddelen schrapt die niet goed voor je zijn, en je alleen maar goede voeding eet die staat voorgeschreven in het programma. Je kunt het zien als een soort grote schoonmaak waar je je lichaam de tijd en rust geeft om te herstellen.

Het is aangetoond dat bepaalde voedingsmiddelen ( neem bijvoorbeeld zuivel, suiker en granen) nadelige effecten kan hebben op je fitheid en gezondheid. Uiteindelijk zijn er voedingsgroepen waarvan is aangetoond dat je lichaam er op kán reageren en een soort ontsteking veroorzaakt in je lichaam, de hormoonbalans in je lijf uit balans brengt of een chronische darm ontsteking veroorzaakt. Dit uit zich dan vervolgens door vervelende kwaaltjes als hooikoorts, eczeem of rusteloze benen (om maar wat te noemen) maar kan natuurlijk nog veel verder gaan. Om erachter te komen op welke voedingsmiddelen jij wel of niet goed reageert moet je – gedurende 30 dagen – al die voedingsmiddelen rigoreus uit je dieet schrappen.

Dit betekent dus de komende 30 dagen: geen suikers, geen bewerkte producten, geen granen, peulvruchten(enkele uitzonderingen) geen alcohol en geen zuivel.

Maar wat mag je dan wel? Veel groenten, vlees, eieren, vis, fruit en in mindere mate goede vetten in de vorm van noten, zaden, kokosolie, en olijfolie.

download

Geen dieet

Nee, het is geen dieet, geen voorgeschreven programma’s, geen calorie restrictie. Ieders behoefte is anders, en hoewel de porties wel globaal worden aangegeven, is het vooral de bedoeling dat je zelf leert wat jouw lichaam nodig heeft. Het is ook niet bedoeld in eerste instantie om af te vallen, hoewel dit meestal wel een bijgevolg is doordat je simpelweg beter gaat eten. ‘ Aaah maar is dit niet gewoon Paleo wat je doet?’  Naah, het heeft inderdaad veel weg van het ‘hippe’ Paleo (wie Paleo’t er niet tegenwoordig ;)) maar de Whole30 gaat dus nog een stapje verder door ook ALLE granen er uit te halen ook quinoa & boekweit en dus ook geen ‘natuurlijke suikers’ zoals honing. Waarom geen honing? Het gaat er tijdens deze 30 dagen om dat je van de drang naar suiker af komt en zo je suikerverslaving doorbreekt.

 

images (2)

 

Waarom??

‘Maarre..Patries, waarom doe je dit?’  ‘Je bent toch al slank, en je eet toch al gezond?’ Klopt. Het is ook geen dieet. Ik eet al best heel gezond, en ben tevreden met mijn gewicht, daar doe ik het ook niet voor. Ik hoorde voor het eerst van de Whole30 van Brenda Heskes, die ik ontmoette tijdens de opleiding Orthomoleculaire voedingsleer. Zij heeft inmiddels als Health Coach bij haar bedrijf People Get Things Done al vele mensen, ook op sportief gebied, begeleidt in dit traject met veel succes! Brenda vertelde hier zo enthousiast over, dat ik het graag zelf wil ervaren. Het programma sluit ook goed aan op wat we in de opleiding hebben geleerd en is ook gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek. Met dit programma ga ik mijn dagelijkse gewoontes doorbreken, in de eerste plaats mijn eetgewoontes natuurlijk (ontbijten met een steak ipv kwark en noten…slik). Maar ik vind het ook interessant om te zien welke andere uitdagingen ik tijdens deze 30 dagen ga tegenkomen! Mijn doelen? Meer energie, beter herstel van mijn trainingen..en 100 kilo deadlift aantikken!

Uitdagingen

Daarover gesproken, wat zijn nu de grootste uitdagingen die ik nu al verwacht op mijn bord te krijgen ( of dus niet op mijn bord :P)

  1. Voldoende eten per maaltijd. Grotere maaltijden en minder frequent,  druist toch nog ergens tegen mijn ‘calorieberekende mind’ in.
  2. Geen ontbijtjes meer met kwark, noten en fruit…althans, geen kwark meer 😦
  3. Geen cappuccino…THANK GOD zwarte koffie mag wel, en gelukkig als m’n tenen echt krom staan van behoefte aan cappuccino is er een alternatief met kokosmelk.
  4. Alcohol…geen uitleg nodig 😉  Dus kom je me op een feestje tegen de komende maand..breng mij aub niet in de verleiding, voor mij graag een spa blauw alstublieft 😛
  5. Socializen! En dan vertellen waarom je geen gebakje neemt ( nee, ik ben niet aan de lijn..zucht)  En nee…als je met de bitterballen voorbij komt, neem ik er ook niet ‘eentje dan’.
  6. Mensen die moeilijke gezichten trekken bij het aanhoren van jouw verhaal,  en je hoort ze denken ‘ Die Patries is echt gek geworden, wat ze nu weer aan het doen is.’ 😛

 

download (1)

Voorbereiding

Maar het mooie is, door al deze bovenstaande uitdagingen op te schrijven, ben ik er meer op voorbereid. Nu wel.. Vorige week bedacht ik me op de 1 op andere dag..yess ik ga beginnen NU. Voorbereiding, welnee..heb ik niet nodig, gewoon gaan. M’n koelkast was nog niet op orde, de bakken kwark, het restje taart en fles cola staarden me telkens aan als ik koelkast opentrok. Ooh ja shit, vrijdag een bruiloft..zaterdag een feestje,  super gezellig, maar dan wel eigenlijk met een wijntje. Mijn omgeving had geen flauw benul waaraan ik was begonnen in het geheim. Kortom na 3 dagen ben ik gestopt. Hoe flexibel ik ook ben..ook ik heb die voorbereiding nodig. Naast m’n koelkast is nu ook mijn mindset in de Whole30 stand. Bovendien is na deze post iedereen ook op de hoogte, dus als je me onderweg bemoedigende woorden toe wilt juichen (digitaal of live) dat wordt gewaardeerd 🙂  LETS GET IT STARTED!!

Hoe gaat het?

In mijn volgende blog geef ik jullie een uitgebreide update hoe de eerste dagen zijn verlopen.. inclusief nieuwe recepten. Keep u posted!

download (2)foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patricia van Grootveld 14/07/2015

11378402_1562165897392933_892481695_a

Volg me ook op Facebook & Instagram! bodymindandfood