´En ze leefden nog lang en gelukkig..´ de slotzin van elk sprookje. Eind goed, al goed. Maar is gelukkig zijn alleen voorbestemd voor sprookjesfiguren? Vroeger in mijn jeugd ( oef wat klink ik oud nu) hadden we ook van die mooie vriendenboekjes waar je voor elkaar een wens schreef. Mijn wens voor jou is: dat je gezond & gelukkig wordt! Van jongs af aan worden we al een soort van geprogrammeerd en zijn we dus al bezig met het fenomeen: gelukkig worden! Dat lijkt toch het ultieme doel in dit leven. Maar wat is dat nu eigenlijk..gelukkig zijn? Wanneer kun je nu zeggen dat je écht gelukkig bent? Is geluk een keuze? Zo van..en nu ga ik voortaan voor altijd gelukkig zijn? Gelukkig zijn of geluk ervaren blijkt enigzins subjectief, al zijn er wel een aantal basisvoorwaarden te zijn die iemands mate van geluk bepalen. Je kunt je voorstellen dat leven in vrijheid hoog op de ‘geluksmeter’ scoort. Zo lijken de voorwaarden hier in Nederland bijvoorbeeld gunstiger, dan wanneer je in een oorlogsgebied zoals Syrië woont, waar je elke dag voor je eigen leven of dat van je familie moet vrezen. Daarnaast blijkt dat de mate waarin je je gelukkig voelt ook voor een deel aangeboren is. Je kent ze misschien wel, de geboren rasoptimisten die altijd fluitend door het leven gaan en niet zo snel van slag zijn als iets tegen zit.

AAEAAQAAAAAAAAPVAAAAJDVhZDg1NzY2LTJmMTEtNGFlZC05MTU3LTJlMGY1ZDU5ZWY3NA

Maar naast deze ´basisvoorwaarden´ voor geluk lijken het met name veel omgevingsfactoren te zijn die bepalen hoe hoog je op de ‘geluksmeter’ scoort. Omgeving, financiële status, goede gezondheid, huis, baan, relaties, sport, uiterlijk..allemaal dingen die invloed hebben op jouw geluk. Vaak denken wel: Als we maar voldoende geld hebben…dán kan ik die wereldreis maken, of áls ik maar 10 kilo slanker was, dan zou hij me wel zien staan. Kortom, het lijkt alsof we ons geluk vaak buiten onszelf leggen. Bovendien stellen we er een hele rits voorwaarden aan wat het dus vaak onbereikbaar maakt.

Nu gaan we een beetje persoonlijk worden.Als ik terugkijk op mijn leven heb ik me lang niet altijd gelukkig gevoeld..integendeel. Mijn basisvoorwaarden van geluk zijn niet heel erg aangeboren ben ik bang. Onrustige jeugd en en zonder er te veel over uit te wijden waren er weinig geluksfactoren aanwezig binnen ons gezin en was het op z’n zachtst gezegd onrustig. Als kind was ik heel angstig en voelde me ontzettend eenzaam. Toch heb ik me erover verbaasd dat zelfs toen, in de donkerste tijden, er ook wel af en toe lichtpuntjes waren.  Zo kon ik me helemaal verliezen in een mooi boek,  schreef ik de meest fantasievolle verhalen en dagdroomde ik over ‘later’. Er was toen al wel een soort van innerlijk weten van..’het komt goed’ op een dag wordt alles beter en als ik later groot ben ga ik het heel anders doen.

De zoektocht naar geluk

En zo geschiedde..mijn zoektocht naar geluk begon.Ik kreeg een prima baan, kreeg een relatie en na een paar jaar kochten we een huis..want ja dat hoort zo. Ik was 26..en daar zat ik dan, in mijn rijtjeshuis mét tuin op het zuiden en 4  slaapkamers, gelukkig te wezen. Of althans..dat probeerde ik. Merkte al snel dat het me allemaal benauwde en dat ik niet meer gelukkig was. De relatie werd er niet beter op en we gingen steeds meer langs elkaar leven. Op een gegeven moment werd ik totaal onrustig en wilde ik even weg zijn van de hele situatie om alles eens goed te overdenken. Halsoverkop boekte ik op vrijdag een yogareis en maandag zat ik in het vliegtuig naar het mooie Andalusië. Die reis zal ik nooit vergeten, daar is wel even mijn wereld op z´n kop gezet en is de start geweest van vele veranderingen. Ik heb er zelfs een hele goede vriendin en via haar een hele nieuwe vriendinnenclub aan overgehouden! Die week in Spanje, tijdens deze ´innerlijke ontdekkingsreis´, ben ik dichter bij mijn eigen gevoel gekomen, al ging dat niet zonder slag of stoot. Ik besefte dat als ik echt gelukkig wilde worden, ik andere keuzes moest gaan maken. Zo wist ik dat ik een einde moest maken aan mijn relatie..ik hield al te lang vast aan een ideaalplaatje, die totaal niet overeenkwam met de werkelijkheid. Behoorlijk ingrijpende  beslissing.. zeker aangezien we nog niet zo lang geleden een huis hadden gekocht. Beslissingen die ook een stuk eenvoudiger lijken als je op een yogamat ligt in een prachtige botanische tuin met opkomende Spaanse zon, dan een week later als je weer in het druilerige Nederland bent..alleen. Een half jaar later was er echter geen redden meer aan..de relatie eindigde en ik vertrok uit ons huis. Teruggaan naar het ouderlijk huis was gezien er al jaren geen contact was, geen optie. Daar stond ik dan..29 jaar met een paar dozen onder mijn arm in een zolderkamertje van 4×4 die ik had gehuurd vlak bij mijn werk. Ik herinner me nog goed hoe ik daar met mijn beste vriendinnetje stond. Klaar om de muren een likje verf te geven maar de tranen die ondertussen over mijn wangen rolden. Ik was weer alleen, in een vreemd dorp, in een klein muf kamertje en totale onzekerheid over mijn toekomst. Mijn ex en ik hadden het huis namelijk gekocht in een tijd waarin alles nog mogelijk was bij de bank. Maar op het moment dat we uit elkaar gingen, de huizenmarkt finaal instortte. De verkoop van het huis viel dan ook nog niet mee. Wel veel kijkers, maar helaas..geen kopers en dit duurde maar en duurde maar. Mijn financiële zekerheid was heel onzeker. Al zouden we het huis verkopen, de kans dat we er flink op moesten toeleggen was heel reëel. Slapeloze nachten en eindeloos gepieker en ondertussen werd de verstandhouding met mijn ex er niet beter op. Het duurde gewoon te lang allemaal..we wilden los van elkaar komen, maar het huis hield ons nog gevangen in een hele nare houtgreep. Hele scenario´s voltrokken zich in mijn hoofd, de een nog erger dan de ander en ik werd er gek van. Ik had totaal geen controle over de situatie en uiteindelijk merkte ik dat het eigenlijk ook geen zak uitmaakte of ik me er nu wel of niet druk maakte, daarmee veranderde de hele zaak niet. Hoe ik het heb gedaan weet ik niet precies, maar ik besloot de hele boel maar lekker los te laten. Ik dacht..ik zíe het wel. Kom ik met een restschuld te zitten, ok so be it..dan overleef ik dat ook wel weer…ik zie wel hoe ik het oplos. Nu laat ik het los en probeer mezelf weer op de rit te krijgen en er het beste van te maken. Dat lukte..ik ontmoette leuke mensen, maakte nieuwe vrienden, feestjes, festivals..maar ik leerde ook om weer op mezelf te zijn en heel bewust de stilte en de rust op te zoeken. Ik kreeg weer meer lucht en genoot volop van mijn nieuw verworven vrijheid.Ik leerde ook meer in contact te zijn met mijn eigen gevoel en dingen te doen waar ík blij van werd. Al zat ik op een kamer van 4×4…volledige onzekerheid en alle shit en rompslomp die erbij kwam kijken..ik was 10x gelukkiger dan toen ik in mijn huis met 4 slaapkamers & zonnige achtertuin zat. Moraal van het verhaal? Financiële zekerheid is fijn..een fijne relatie hebben is heerlijk..maar het is niet per definitie zaligmakend. Voor mij waren op dat moment m’n vrijheid & mijn persoonlijke ontwikkeling veel belangrijker en waardevoller. Niet meer in de overlevingsmodus..maar LEVEN! Uiteindelijk na 2,5 jaar viel er een last van mijn schouders, toen het huis uiteindelijk werd overgenomen door mijn ex en zijn nieuwe liefde. Eind goed, al goed dus!

weegschaal3-300x300

Ook heb ik een tijdje gedacht dat ik gelukkig werd als de weegschaal een bepaald gewicht aangaf. Toen ik een jaar of 22/23 was heb ik een periode gehad waarin ik heel obsessief bezig met het nastreven van het ´perfecte figuur´ want als ik …kg woog, dán was ik echt vet gelukkig. Dan was ik prachtig en vond iedereen me mooi. Fout natuurlijk..want na een tijdje mezelf uithongeren en de weegschaal onder de 50 kilo aangaf vond ik mezelf namelijk nog steeds te dik.Gelukkig? Nou nee..ik was continue kranky en moe omdat ik natuurlijk 0 energie had. Niet zo gek als je bedenkt dat ik alleen ’s avonds een paar doperwten en een blaadje sla naar binnen schoof. Bovendien weten mijn vriendinnen van die tijd nog wel hoe ik eruit zag: NIET..armpjes als stokjes, ingevallen wangen en holle ogen. Om nog maar te zwijgen over het geweld wat ik mijn gezondheid aandeed. Uiteindelijk is dit allemaal weer goed gekomen en zag ik ook wel vrij snel in dat dit ook niet de manier was om ‘gelukkig’ te worden.

Nu jaren later, en vele wijsheden verder kan ik daar met een glimlach aan terugdenken. Het heeft me veel geleerd over hoe het vooral NIET moet. Toen ik ging beseffen dat geluk niet in de dingen om mee heen zat, maar toch écht in mezelf, ging er een nieuwe wereld voor me open. Zo leerde ik te luisteren naar mijn gevoel. Je weet wel..dat stemmetje wat diep in jezelf zit die écht wel aangeeft welke richting je op moet in dit leven. Dat stemmetje heeft iedereen, de kunst is om er naar te luisteren wat het te zeggen heeft.Toen ik dat ging doen merkte ik dat er mensen op m´n pad kwamen die mijn leven nog meer in de juiste richting hebben geduwd. Zo ontmoette ik drie jaar geleden de liefde van mijn leven..hij laat mij bijvoorbeeld zien dat het leven te mooi is om de hele dag te piekeren. Leerde ook mezelf te focussen op de dingen die IK belangrijk vond en ik merkte dat als ik me ergens voor inzette, ik ook mijn doelen haalde.

happiness

 

Gelukkig zijn een keuze?

Waarom vertel ik dit verhaal? Omdat ik wil dat je weet dat ondanks wat je hebt meegemaakt, waar je vandaan komt of wat er ook in je leven speelt..er altijd wél een keuze is. Blijf je hangen in je negatieve gevoelens of kies je ervoor om er tóch nog iets van te maken.Ik moest altijd denken aan die reclames van verzekeringen of beleggingen met de disclaimer:

resultaten-uit-het-verleden-bieden-geen-garantie-voor-de-toekomst

Wat er ook is gebeurd, streep eronder en met een positieve blik op de toekomst verder gaan. Makkelijk praten? nee..zeker niet, ik weet er alles van. Mijn leven had ook heel anders kunnen lopen als ik wél in die slachtofferrol was blijven zitten en me maar neer had gelegd bij het feit : ‘het is niet anders’ of ‘ik heb die kans niet gehad’. Ik heb heel bewust gekozen om dat niet te doen. Mijn motto werd, als je iets wilt in het leven, wat het dan ook is..WORK for it..De kracht die ik jarenlang heb gebruikt om te ‘overleven’  heb ik nu leren ombuigen en te gebruiken om mijn leven een nieuwe richting op te duwen. En ja, soms gebeuren er dingen in je leven waar je even van uit het lood geslagen wordt en waar je zelf ook geen invloed op hebt. Je kunt je daar tegen verzetten en afvragen waarom en boos worden, óf je kunt het accepteren en daarmee ook loslaten. Wat heeft het voor zin je druk te maken over dingen waar je toch geen invloed op hebt? Kijk vooral naar de dingen waar je wél invloed op hebt. Ben je niet tevreden met je lijf, je werk, je relatie etc. Ok doe er wat aan. Kom in actie, geeft jezelf die schop onder je kont en ga kijken wat je er zelf aan kunt doen. Van klagen en zielig kniezen in een hoekje is nog nooit iemand gelukkig geworden.

IMG_9374

Wat maakt mij een ‘Gelukkeling’ ?

Mijn grote liefde uiteraard..nog elke dag blij dat hij in mijn leven is gekomen. Bij hem kan ik helemaal mezelf zijn. We stimuleren elkaar en wat ik heel mooi vind is dat we het beste in elkaar naar boven halen. Nog nooit eerder meegemaakt en het voelt elke dag als een cadeautje. Maar ook sporten, een avond met vrienden, een goed glas wijn..of gewoon een wandeling in de natuur..een heerlijke verse cappuccino..een nieuw boek openslaan in het lentezonnetje, of gewoon als ik een goeie flow zit en heerlijk aan het schrijven ben en de tijd vergeet. Nu eindelijk de dingen doen waar ik blij van wordt…dat! Of ik continue op een roze wolk zit van geluk? Nee..in mijn ogen ook onmogelijk. Ik heb ook dagen dat ik het allemaal niet meer weet en dat ik onzeker ben, of dat ik moet vechten tegen de 100 beren die ik op mijn denkbeeldige weg tegenkom. Gelukkig zijn is soms best wel hard werken, eerlijk is eerlijk. Wat mij ook helpt is mezelf omringen met gelijkgestemden en met mensen die een positieve mindset hebben. Tuurlijk, het kan soms enorm opluchten om eens even lekker je gal te spuwen over iets, dat heeft ieder mens wel eens nodig. Maar teveel in negativiteit blijven hangen is heel ongezond en maakt je vanzelf ongelukkig. Ook als je merkt dat er personen in je leven zijn die je té veel energie kosten, moet je jezelf afvragen welke rol je deze mensen geeft in je leven.

Tot slot nog mijn 10 tips om een  ´Gelukkeling´ te worden:

1-> Stop met vergelijken. Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen gaven, talenten, persoonlijke waarden & behoeften. Door het vergelijken met anderen en denken dat jij minder goed bent, minder leuk bent of whatever,  haal je jezelf onnodig naar beneden. Jezelf beter voelen dan een ander is net zo destructief, op het moment dat er wél iemand is die iets beter kan, of mooier is, stort jouw wereld in..ook niet heel gelukmakend. Bovendien leidt het je enorm af van jouw eigen doelen en jouw eigen pad. Focus je op jezelf en op jouw unieke talenten & waarden. Onthoud: ook al lijkt het gras aan de overkant groener, als je dat andere mooi ogende grasveldje van dichtbij bekijkt, zul je ook hier en daar wat dorre plekken zien.

2-> Tem je perfectionisme. Ok.. dit wordt een lastig iets voor de controlefreaks & perfectionisten onder ons. Maar luister goed: niet.alles.hoeft.perfect! Nee, je bent geen Wonderwoman of Batman. Je kunt niet altijd alles tegelijk, en je hoeft niet altijd alles goed te doen. Er is áltijd wel wat te doen in huis, er is altijd nog wel wat werk af te maken, er is altijd nog wel een extra training te doen. Maar overdrijf het niet. Prima om hard te werken, daar is nog nooit iemand aan doodgegaan zeg ik wel eens, maar als je een keer niet gestofzuigd hebt of als je een paar dagen niet hebt kunnen trainen omdat je even de puf niet had, raak hiervan niet in de stress. Laat de teugels een keer wat vieren, live a little! Ook werk is nooit af en tegenwoordig lijkt het maar normaal te zijn dat we ’s avonds de laptop nog openklappen voor ‘even een paar mailtjes’. Als dit af en toe eens gebeurd, is er niks aan de hand. Maar bedenk je ook..de wereld vergaat niet als jij dat ene mailtje de volgende ochtend verstuurd. Voor je het weet denkt je baas dat je écht 24/7 aan het werk bent.

3> Stel prioriteiten: We hebben allemaal dezelfde 24 uur in een dag, 7 dagen in een week. Hoe jij die invult is aan jou. Ok, je moet gewoon werken voor je geld en op tijd je rekeningen betalen en zo zijn er nog meer van dat soort verplichtingen waar je eenmaal niet onderuit komt. Maar hoe je de overige tijd indeelt, is aan jou. Ga hierbij eens na wat jouw waarden zijn. Ofwel, wat vind je belangrijk in het leven. Is het meer tijd met je gezin doorbrengen? Eindelijk eens die leuke hobby oppakken waar je meer geen tijd voor kunt vinden? Neem eens de tijd om deze waarden voor jezelf op te schrijven en kijk vervolgens eens hoe je deze in je wekelijkse of dagelijkse planning kunt toepassen. Als je het wérkelijk zo belangrijk vindt, dan maak je hier toch tijd voor? Kijk ook eens naar de dingen die veel van je kostbare vrije tijd opslokken: misschien is het minder belangrijk om schone ramen te hebben, dan eindelijk eens bij te kletsen met die goede vriendin die je al veel te lang niet hebt gezien.

3> Leef in het hier en nu. Zoals Eckhart Tolle (spiritueel auteur van het boek: ‘De Kracht van het Nu’) zegt: ‘All you have is now’ en die man heeft gelijk! Je kunt je wel druk maken over wat als..stel dat, maar je weet het gewoonweg niet. Hoeveel scenario’s je ook bedenkt van tevoren..het heeft geen zin en het piekeren kost onnodig veel energie. Handelen in het hier en nu betekent die beer op de weg aanvallen op het moment dat je em tegen komt..niet eerder.

 

thumbnail_IMG_9678

4> Creëer een positieve mindset. Ga jezelf maar na: wat gebeurt er met je als je negatief denkt of een doemscenario voor de geest haalt? Je hartslag gaat omhoog, zweet breekt je uit, je wordt onrustig..en dan heb ik het nog niet eens over wat er van binnen gebeurt met je hormonen die op hol slaan. Er is inmiddels veel bekend over de invloed van negatieve gedachten op je immuunsysteem. Depressieve mensen blijken ook een verminderde afweer te hebben in vergelijking met positieve, gelukkige mensen, waardoor ze meer kans hebben om ziek te worden. Ik denk persoonlijk dat onze gedachten een enorme invloed hebben op ons geluksgevoel en onze gezondheid. Als je bijvoorbeeld maar lang genoeg blijft denken dat je ‘niet zo lekker bent’ ga je je geheid slechter voelen. Positief denken is dus onmisbaar om je gelukkig te voelen. Negatief denken heeft een enorme impact op je humeur, je relatie, je werk en je gezondheid. Door negatief denken creëer je ook een negatief zelfbeeld en een negatief beeld van anderen. Je creëert negatieve verwachtingen voor de toekomst en een negatief beeld van heden en verleden. Kortom, het beïnvloedt je hele leven. Bovendien zorgen negatieve gedachten ervoor dat je juist niet handelt en dingen uitstelt, terwijl positieve gedachten zorgen ervoor dat je actie onderneemt. Positief denken is echt niet altijd makkelijk..ik weet er alles van. Ik struggle hier zelf ook nog regelmatig mee. Maar positief denken is net het opbouwen van spieren: dit gaat niet over 1 nacht ijs. Het vereist doorzettingsvermogen en consistentie. Door te oefenen wordt het steeds makkelijker!

5> Doe eens wat voor een ander. Stuur een kaartje naar iemand die even wat minder in z’n vel zit. Maak iemand een (welgemeend!) compliment, glimlach naar die persoon op straat, kook een heerlijke maaltijd voor je lief omdat hij je altijd zo steunt. Kortom, doe iets voor een ander, zonder eigenbelang! Het werkt echt..door iets voor een ander te doen, voel je je gelukkiger!

6> Lach je gelukkig! Humor is iets wat mij door vele narigheden heeft geholpen..hoe rot het ook was, mijn droge en soms wat sarcastische humor en zelfspot zorgde ervoor dat ik weer kon relativeren en het allemaal wat minder zwaar en serieus te nemen. Lachen is bovendien hartstikke gezond en het werkt echt. Door al een grimas op je gezicht te trekken ga je je al anders en blijer voelen dan wanneer je je mondhoeken naar beneden laat zakken ( ja probeer het gelijk maar even uit) Wanneer je in je lichaamstaal vrolijkheid en kracht uitdrukt, word je dus vanzelf vrolijker en zelfverzekerder én dus gelukkiger!

laughing baby

7> Wees eens ‘offline’. Tegenwoordig worden we overspoeld door zo’n enorme stroom aan informatie dat ons brein dit niet meer bij kan houden. We staan ook continue ‘aan’. Altijd bereikbaar via telefoon, e-mail, bang om nieuws te missen. Mijn telefoon is ongeveer vergroeid met mijn hand moet ik met enig schaamrood op de kaken toegeven. Hoe vaak ik mijn telefoon pak om weer even social media te checken..ik word er soms zelf moe van. Vriendlief klaagt nooit ( de schat) maar begint wel subtiel mijn telefoon ver van ons vandaan te leggen als je we gezellig op de bank een filmpje aan het kijken zijn. Eerlijk is eerlijk..het is allemaal heel leuk al dat gescroll op Instagram, maar tegelijkertijd kan het ook erg onrustig zijn en je concentratie verminderen. Leg die telefoon eens wat vaker aan de kant ( note to self!) en pak een goed boek. Bel die vriendin of ga koffie drinken met elkaar, in plaats van eindeloos met elkaar te appen. Maak een wandelingetje in het park, ga mediteren of boek een yogales ( ps. een yogales volgen kan ook online..dan is het toegestaan om je laptop even open te slaan :)) Zeker niet doen: voor het slapen gaan nog uitgebreid je facebook of Instagram checken. Het blauwe licht wat van je telefoon & laptop afkomt verstoort de aanmaak van melatonine, het hormoon die je juist helpt in slaap te vallen.

8> Kom in beweging. Dat sporten gezond is zal geen geheim meer voor jullie zijn. Door sporten ( zeker in de buitenlucht) maak je endorfines aan, het zogenaamde ‘happyhormoon’ .Denk nu niet dat je gelijk een halve marathon moet gaan lopen. Simpele lichaamsbeweging, zoals wandelen en fietsen zijn al helemaal ok. Persoonlijk vind ik het heerlijk om te sporten en crossfit is mijn grootste uitlaadklep. Helemaal stuk gaan en nét dat beetje extra geven, sterker worden en mezelf mentaal & fysiek uitdagen, daar wordt ik echt gelukkig van.

CrossFit-Happy-Hour1-582x319

9> Happy Attack! De kunst is van geluksmomentjes bewust te zijn..in het moment. Tony Crabbe schrijft in zijn boek ‘Nooit meer te druk ( aanrader by the way!) over de ‘Happy Attack’. Hoe vaak besef je niet pas later dat je een geluksmomentje hebt beleefd? Door meer stil te staan bij geluksmomentjes en ze te benoemen,  helpt het om deze goede momenten te versterken en ervan te genieten. Bovendien door uit te roepen: ‘ik heb een happy attack’ deel je je geluk ook nog eens met de ander waardoor je de ander ook de uitnodiging doet om bewust bij het moment stil te staan. Geluksmomentjes hoeven ook geen grote meeslepende dingen te zijn..het zijn vaak de kleine dingen die het em doen. Na mijn wekelijkse yogales ga ik altijd even langs m’n favo koffietentje en bestel daar een heerlijke cappuccino..daar kan ik écht even van genieten en sta hier ook bewust even bij stil op dat moment. Dat is mijn ‘Happy Attack’!

10> Maak een dankbaarheidslijstje > Denk je dat je niet veel hebt om gelukkig over te zijn? Maak eens een lijstje met dingen waar je dankbaar voor bent. Ik vond dit in het begin heel lastig, ik was geneigd te denken dat het om grootse dingen moest gaan. Maar door dit structureel een tijdje te doen wordt het steeds makkelijker en besef je dat er heel veel kleine dingen zijn waar je dankbaar en gelukkig over kan zijn.

Wat maakt jou gelukkig? Ik ben benieuwd! Laat in een reactie hieronder weten wat jouw geluksmomentjes zijn of wanneer jij je een ‘gelukkeling’ voelt!

 

Bodymindandfood

20-5-2016