Ken je dat..dat je altijd cravings hebt naar zoetigheid? Na het eten, nog een klein stukje chocolade. Of erger..dat je geen benzinestation voorbij kan rijden, zonder een milka reep of bounty te kopen en onderweg he-le-maal in je mond te schuiven? Ik was vroeger zo’n type dat na de lunch standaard naar de snoeppot liep en een paar snoepjes nam, en om 16.00 uur vaak even naar de automaat ging om ‘wat lekkers’ te halen. Ik was verslaafd aan de rijstwafels met chocolade..en jippie, die zaten ook nog es per 2 verpakt 🙂 Als ik ze ophad..had ik eigenlijk alleen nog maar meer trek en werd het een soort lijdensweg tot aan het avondeten, waarbij ik nog vaak 2 cappuccino’s naar binnen gooide om m’n honger te stillen.

Inmiddels is er veel veranderd..a) ik zit niet in dezelfde stressvolle baan  ( lees mijn stressniveau is op een gezond niveau  b) mijn sugardragon is getemt. Toen ik vorig jaar stopte met mijn baan als marketeer bij ICI PARIS XL en startte met de opleiding tot Orthomoleculair Therapeut ging er toch wel weer een hele nieuwe wereld open wat betreft voeding in relatie met gezondheid. Ik dacht dat ik altijd wel gezond bezig was,  maar uiteindelijk bleek er bij mij ook wel nog het e.e.a te verbeteren. Zeker nu in combinatie met de wetenschap erachter, heeft het me toch weer heel veel nieuwe inzichten gebracht. Zo leefde ik ook nog op té veel koolhydraten en oh jee als ik om de 2-3 uur niks at…dan  ‘ging ik van m’n stokje’ dat idee. Moe, duizelig..enorme dips na het eten, ja hoor toch wel enige tekenen van hyperinsulinemie ( kom hier later nog wel een keer op terug maar onthou voor nu: bloedsuikerproblemen)

Tijdens de studie kwam ik ook in contact met Brenda ( http://www.healthcreators.nl). Zij werkte met een programma afkomstig uit de V.S. genaam: the Whole30, die enorm aansloot op de Orthomoleculaire visie ( minder maaltijden per dag, veel groenten, vis, af en toe biologisch vlees én goede vetten) en had al veel mensen begeleid in de weg naar gezondheid. Dát moest ik ook proberen. Zo gezegd, zo gedaan. Vorig jaar zomer startte ik mijn eerste Whole30 programma, lees hier verder over mijn ervaringen met mijn eerste Whole30:

https://bodymindandfood.org/2015/07/13/the-whole-30/

WAT IS DE ‘WHOLE30’ NOU PRECIES?

Maar nog even in het kort: wat is de Whole30 nu en voor wie is het bedoeld? Dertig dagen lang alleen maar voeding eten waar je gezonder van wordt… dat is de Whole30! Je geeft je lichaam als het ware even rust en de tijd om zichzelf te resetten. Tegelijkertijd krijg je tijd om je eetgewoontes eens goed onder de loep te nemen. Want: wat betekent het wanneer je in verzet komt, omdat je 30 dagen geen….suikers, geen brood & geen bakje kwark mag eten? Het doel is anders leren omgaan met je gezondheid, je gewoontes en de relatie die je hebt met eten. Die lichamelijke reset bestaat uit het vermijden van allerlei voedingsgroepen die misschien, zonder dat jij het weet, een negatief effect op je gezondheid hebben. De focus ligt daarbij op het normaliseren van je bloedsuikerregulatie (en de hormonen die daar een rol in spelen), het bevorderen van de gezondheid van je darmen en rust brengen in je immuunsysteem. Het is geen dieet..in die zin, afvallen is NIET het primaire doel. Dat dit vaak een bijkomstigheid is, is wellicht heel prettig maar niet de insteek.

Uit het programma:

“Laat je lichaam bijkomen en helen van de effecten die minder gezond voedsel op jou heeft. Druk op de reset knop van je lichaam, je spijsvertering, systemische ontstekingen en andere gevolgen die je voedselkeuzes tot nu toe hebben veroorzaakt. Leer hoe de voeding die je eet je dagelijkse leven beïnvloed en je gezondheid op de lange termijn”.

images (1)

Nu hoor ik je je afvragen, dit is zeker zo’n programma alleen voor die-hards gezondheidfreaks? Nee..absoluut niet. Eigenlijk is het voor iedereen. Hoe vaak hoor je mensen klagen over pijntjes, opgeblazen gevoel, krampen, blessures die niet overgaan, vermoeidheid, huidproblemen, of allergieën. Bij veel van deze vaak gehoorde klachten ligt voeding zeer regelmatig ten grondslag. Tijdens de Whole30 eet je deze voedingsgroepen helemaal niet en geef je je lijf even rust en ga je na de 30 dagen weer kijken wat er gebeurt als je deze voedingsgroepen weer gaat introduceren in je voeding. Het is namelijk niet de bedoeling je hele leven deze voedingsgroepen te mijden, dat is ook niet de insteek. Het gaat er om dat je jouw persoonlijke voedingspatroon gaat maken, op basis van de kennis die je hebt opgedaan tijdens de Whole30 én de herintroductie. Tuurlijk, het is best even slikken als je hoort wat je niet mag, want..’help, geen brood, wat moet ik dan eten?’ is een vaak gehoorde reactie. Maar naarmate je ontdekt hoe heerlijk je eet én daarbij je ook daadwerkelijk veel fitter wordt en geen last hebt meer van een opgeblazen buik, verdwijnen deze bezwaren al snel. ‘Maar mag ik dan nooit meer…(vul maar in)..Nee het is geen martel-dieet of iets dergelijks wat je wel eens hoort, wat je je hele leven moet volhouden. Na de 30 dagen ga je heel voorzichtig en stapsgewijs weer granen, zuivel en ook suikers weer eens terugnemen in je voeding. Dit om gewoon weer te ervaren wat deze voeding met je lijf doet. Merk je geen verschil? Dan neem je die voedingsgroepen weer op in je voedingspatroon. De ervaring leert echter wel dat je meestal na  de 30 dagen vanzelf andere keuzes gaat maken.

Na mijn eerste Whole30 vorig jaar, heb ik af en toe zuivel weer geïntroduceerd, omdat ik cappuccino’s gewoonweg zalig vind. En ja ik kan daar wel eens wat buikpijn van krijgen, maar ik heb geleerd dat zolang ik niet 3 grote cappuccino’s op een dag drink én een bak kwark naar binnen lepel op een dag, dat het dan goed gaat. Zuivel dus met mate, en daarnaast eet ik af en toe nog wel (glutenvrije) granen. Ik weet inmiddels ook dat ik niet goed op tarwe reageer. Als ik brood eet loop ik 3 dagen met een opgeblazen buik rond, dus nee dank u..voor mij geen brood meer. Best wel jammer, aangezien ik een vers broodje van de bakker echt heer-lijk vind. Maar vooralsnog vind ik de buikpijn & een zwangere buik van 4 maanden niet de moeite waard om toch dat lekkere broodje te nemen. Suikers..zo min mogelijk, ik voel me gewoon lekkerder en fitter zonder. Moet wel zeggen dat ik het geluk heb dat ik niet een enorme zoetekauw ben, dus ik heb weinig moeite om die reep Tony’s te laten liggen 🙂 Juist deze informatie is heel waardevol geweest voor mij en heeft de basis gelegd voor mijn voedingspatroon nu.

WHOLE30 2.0 

Maar..je hebt t dus al gedaan,  waarom dan in maart weer opnieuw een Whole30 ? Tweeledig..ten eerste merkte ik dat ik weer meer behoefte had aan structuur.Het is momenteel wat onrustig in mijn leven en ik merkte dat ik daardoor weer veel meer ´snaaigedrag´ vertoonde. Nu heb ik geen zoetigheid in huis, dus kwam het erop neer dat ik continu met een wortel in de notenpasta zat..en ja, I know,  dat is veel minder erg dan een zak haribo leegeten, maar ik merkte op dat mij gedrag rondom eten weer veranderde. Steeds vaker kwam weer de wijn op tafel, ach ja een chippie erbij en als snel werden de wijntjes baco’s. Nu is helemaal geen ramp als je wel een keer suikers eet, daar ga je echt niet dood aan. Maar doordat ik meer suikers at, merkte ik dat mijn lijf ook steeds vaker om de suikers ging vragen: ik had weer mijn ‘sugardragon’ uit zijn winterslaap gehaald. Dat was voor mij de reden om weer de reset-knop aan te doen. Even weer terug naar de basis en mijn (eet)patronen weer even kritisch onder de loep nemen. Dat vind ik persoonlijk heel sterk aan dit programma, je krijgt je veel inzichten in jouw patronen, in eerste instantie rondom eten..maar eigenlijk ook patronen die verder reiken dan je bord.

 

the_hobbit_the_desolation_of_smaug_1920x1080_by_sachso74-d7sr1wl.0.0

SMAUG

Waar ik een heel klein lief, mini suikerdraakje in me heb, heeft mijn vriend Paul een mega draak (zou zo het aardige broertje van Smaug uit The Hobbit kunnen zijn) die net zo dol is op suiker als Smaug op zijn goud. We waren laatst op een verjaardag van een van Paul’s vrienden die hij al bijna z’n hele leven kent en een van hen grapte..’Oh ja, Paul ide was altijd aan het snoepen, we noemden hem ook altijd ‘El Sucre’. Best hilarisch natuurlijk, maar als je bedenkt dat je al zo lang en zoveel snoept..( dit gaat niet om elke dag 1 snoepje, maar  echt grote hoeveelheden en áltijd) en je ziet wat voor vervelende ziektes die op langere termijn tot gevolg kunnen hebben,is het eigenlijk helemaal niet zo grappig meer.

Dit besef kwam ook steeds meer bij Paul. Vorig jaar heeft hij al een poging gedaan om niet meer te snoepen, dit is hem een maand ook gelukt..maar daarbij heeft hij wel een aantal keer zijn auto aan de kant moeten zetten, omdat hij niet goed werd. Misselijk, trillen..overgeven. Best wel heftig, zo moest hij ook wel toegeven dat het effect van suikers dus enorm was. Ontbijten? welnee..niet nodig én geen tijd voor, want de wekker had al 6 x gesnoozt en hij had altijd haast. Onderweg naar zijn werk kreeg hij dan wel trek, maar op de weg naar werk kwam hij per dag gemiddeld langs zo’n 5 benzinestations. Nou, ik weet niet of je wel eens met honger een benzinestation bent ingestapt. De harbibo’s, milkarepen & snickers vliegen je letterlijk om de oren. Als je heeeel goed zoekt,  ligt er heel misschien een verdwaalde appel of banaan in een hoekje, maar dan heb je mazzel. Standaard haalde hij daar elke dag snoep, voor zowel de heen als terugweg. Ik stond altijd verbaasd over dat hij ’s avonds zulke kleine porties at, maar achteraf niet zo gek als je bedenkt dat die Milka reep nog aan het verteren was :).

Nu is Paul een uitermate actief & sportief persoon en is gezegend ( en ik ook ;)) met een goed figuur. Ook had hij nooit klachten, geen darmklachten, altijd energie voor 10 (lichtelijke ADHD trekjes) dus ja…waarom zou je dan in godsnaam je eetpatroon aanpassen? Als je toch nooit ergens last van heb en je je altijd goed voelt? Toen ik vorig jaar mijn eerste Whole30 deed, wenste hij me ook veel succes, maar deed niet met me mee. Hij vond het wel heel interessant en hij keek z’n ogen uit naar wat ik op het bord toverde, en ’s avonds smulde hij wel met me mee met de heerlijke Whole30 maaltijden, maar he..’kom niet aan m’n stokbrood met pindakaas’ tussen de middag. Ik heb hem ook gelaten, het was immers mijn keuze en ik ga zeker niet iemand iets opleggen. Iedereen is verantwoordelijk voor z’n eigen keuzes. Totdat afgelopen februari hij tegen me zei..Patries, als jij de Whole30 gaat doen, doe ik wel met je mee. Ik wil nu echt van mijn suikerverslaving af. Mijn mond viel open van verbazing en ik voelde me heel trots, het was zijn eigen keuze, wetende dat het echt niet makkelijk zou gaan worden.

NIEUWE ERVARINGEN

Wat ik zelf weer het fijne vond aan de Whole30 is dat me weer meer structuur gaf door de dag heen..het programma is heel duidelijk in wat je wel & niet ‘mag’ en dat geeft soms ook gewoon even rust. De focus weer volledig op goed en gezond eten, dat voelde weer heel lekker. Na een aantal dagen voelde ik mijn energieniveau weer stijgen en, wat ik me nog herinnerde van de vorige keer, een heel prettig gevoel van helderheid in mijn hoofd. Veel minder bloedsuikerspiegelingen en geen cravings meer..heerlijk! Gewoon de hele dag voldoende energie hebben.Tijdens de Whole30 hadden we ook best veel uitjes, etentjes met familie en collega´s  en een spontaan uitje naar de sauna. Waar ik de vorige keer het ´uit eten´had gemeden, ben ik nu wel heel bewust die uitdagingen aangegaan. En ja het was soms een uitdaging, in de zin van, je familieleden die je half voor ´idioten´ verklaren of wanneer de kok het begrip ´geen granen´ nog steeds niet goed had begrepen en alsnog de makreel salade op een (welliswaar glutenvrij) broodje legt..Maar al met al, heb ik hier ook weer van geleerd:

1: Niet altijd in discussie gaan met je familie over eten, tijdens het eten. Prima om dit op een later moment te doen, want hoe je het went of keert, jouw nieuwe eetgewoontes zorgen voor veel gespreksstof. Maar..niet tijdens het eten. Voor je het weet ben je weer 1,5 uur verder ( en is je eten koud..zonde dus)

2: Voorbereiding is key.. ik sprak van te voren af met het betreffende restaurant wat voor eet programma ik deed, wat we niet mochten maar ook vooral wat we wél mochten. Scheelt een hoop gedoe aan tafel én de daarbij komende lollige opmerkingen van je tafelgenoten 😉

3: Ook als je ergens anders bent, zoals in de sauna..vraag echt wat er allemaal in je eten zit. Als je het netjes en tijdig vraagt zijn ze meer dan bereid ( tenminste de gelegenheden waar wij zijn geweest) om iets anders voor je te maken.

4: Sta achter je eigen keuzes, ga voor jezelf staan!

Zeker die laatste is voor mij een belangrijke geweest. Het is nou eenmaal zo, als je iets anders doet dan ‘de rest’ dan val je op en dat werpt vragen op. Helemaal niet erg natuurlijk en ook zelfs heel logisch, maar ik had het gevoel vaak dat ik me moest verdedigen. Gek eigenlijk he dat iemand die een paar frikandellen uit de muur trekt, of een sigaret opsteekt, daar niemand gek van opkijkt. Maar op het moment dat je gezonde keuzes maakt mensen toch dit al snel raar, overdreven of extreem vinden. Ik kon me daar in het begin wel eens boos om maken, maar dat maakt mij eigenlijk nét zo veroordelend..nu denk ik:  Ok.. ja dit is inderdaad anders dan jij gewend bent en waarschijnlijk is het ook een stuk nieuwsgierigheid waarom je zo reageert. Wellicht spreek ik met mijn nieuwe gezonde gewoontes iets in die persoon aan, die eigenlijk ook gezonder/bewuster wil leven, maar misschien (nog) niet op het punt van verandering is.

ENERGIEEEEEEE TO THE MAX!

Bij Paul ging de verandering heel geleidelijk..Vooral de eerste weken waren wel zwaar door de enorme cravings. Qua energie was er nog weinig verschil. We zaten inmiddels al op dag 21 toen hij eigenlijk nog minimaal verschil merkte in zijn lijf. Wel werd de hunkering naar snoepen geleidelijk aan veel minder. Het mealprepppen & het ‘anders’ eten ging hem prima af, het niet snacken tussendoor was ook een eitje..maar de beloofde verandering qua energie etc.bleef een beetje uit. Nu heeft hij altijd al een hoog energielevel..ik snap soms niet waar hij het vandaan haalt :), dat is echt zijn voordeel. Totdat we op dag 22 een workout in onze crossfitbox deden, waarin hij merkte dat zijn motor volledig bleef draaien. Hoe Paul normaal een workout in ging: volle bak knallen, als een bezetene van start…om vervolgens he-le-maal in te storten, dan even een korte rust..en dan kon hij weer door, en dat herhaalde zich een paar keer. Hoe Paul nu een workout ingaat: nog steeds als een malle beginnen, met als verschil nu dat zijn energielevel gelijk blijft en natuurlijk nog wel wat terugvalt, maar niet meer helemaal op adem moet komen. Zijn prestaties zijn aanzienlijk verbeterd én daarbij was die vervelende schouderblessure waar hij maar mee bleef sukkelen ook helemaal weg. Deze veranderingen hebben hem echt de ogen doen openen en was verbaasd dat er dus nog blijkbaar nog veel meer in hem zat. Maar de veranderingen, ging verder dan zijn prestaties in de box. Waar hij normaal ’s ochtends na 5x snoozen, nog met veel gemor z’n bed uit kwam, stapt hij nu met veel meer gemak om 6.15 uit z’n bed! Ontbijten? dat sloeg hij altijd over, of het werd even snel wat snoep/chocolade halen bij de benzinepomp. Nu staat hij om 6.30 een ontbijtje te maken en soms nog wat eten voor te bereiden voor de dag. Vind het zo gaaf om te zien dat er, zowel fysiek maar ook mentaal er echt wel een knop is omgegaan en hij zo’n verandering heeft doorgemaakt en ben dan ook super trots op hem! Het gestructureerd eten geeft hem veel meer ritme en hij vind het nu belangrijk genoeg om tijd te besteden aan zijn gezondheid. Is dan nu de conclusie dat deze verandering alleen maar door het stoppen van suiker is? Nee..alles is relatief. Je moet bedenken dat hij ook veel andere voedingsmiddelen is gaan eten, terwijl hij stopte met suiker. Veel meer groenten, hoogwaardige eiwitten en goede vetten..veel betere brandstof dan broodjes met pindakaas uiteraard. Dus nee, de conclusie dat hij alleen door het schrappen van suiker zich zoveel beter voelde is te kort door de bocht. Al heeft het naar alle waarschijnlijkheid wél meegedragen.

 

SUGARDRAGON

Maar dan..na 30 dagen, is dan de drang naar zoetigheid verdwenen? Is de sugerdragon getemt? Dat is iets wat Paul me heel vaak vroeg als zijn coach, naarmate de 30 dagen op z’n eind liepen. Eigenlijk direct na onze Whole30 zijn we een paar dagen naar Praag gegaan. Heerlijk even een weekendje weg met z’n tweetjes, en ja we hebben het er ook wel even van genomen. Nog steeds ontbijtjes met veel ei, groenten of kip en zo gezond mogelijke keuzes maken in restaurants. Maar in de middag op een terrasje ook weer heerlijk genieten met een biertje of wijntje..gewoon omdat het kan.

Op dag 3 ontdekten we ook nog de Praagse lekkernij ontdekten GOOD FOOD Coffee & Bakery. Hoewel de naam doet vermoeden dat het een soort healthy foodspot is, is het enige wat je daar kunt krijgen de echte Praagse specialiteit :de Trdlnik! Oftwel..een goddelijke combinatie van een hoorntje gemaakt van donutdeeg waarvan de binnenkant gevuld is met roomijs, nutella en fruit. De mensen stonden letterlijk voor in de rij voor deze overheerlijke Praagse lekkernij..en ook wij sloten ons netjes aan 🙂

thumbnail_FullSizeRender (1)

Slim? misschien niet..lekker: jazeker.. We wisten ook, we zijn nu hier in Praag en willen ook gewoon wel van iets genieten als we daar zin in hebben. Voor mij is het simpel, ik kan prima af en toe iets zoets nemen, zonder dat mijn cravings meteen weer skyhigh zijn. Voor Paul ligt natuurlijk net iets anders. Zijn sugardragon was nog niet volledig getemt na 30 dagen..al was het al een heel stuk beter dan toen hij begon met de Whole30. Na het weekend in Praag was deze sugardragon natuurlijk wel weer wakker geworden..door hem die lekkere ijsjes te voeren. Was het dan helemaal voor niks geweest, heeft hij dan gefaald?  NEE! Het is niet reëel om te denken dat je een suikerverslaving, net als alle andere verslavingen btw, in zo’n korte tijd oplost. Wat belangrijker is: de basis voor een nieuwe levensstijl is gelegd. Daarom is de periode ná de Whole30 eigenlijk veel interessanter. Het is veel makkelijker om 30 dagen bepaalde dingen niet te nemen, dan ‘af en toe’ of ‘een beetje’. Toen we terugkwamen uit Praag is de knop direct weer omgegaan, en nog steeds bestaan onze maaltijden voor 90% uit de dingen die we in de Whole30 ook aten. Maar op een dag als Koningsdag sta ik ook niet op een festival met m’n bakje bloemkool en spa rood. Dat zijn dagen waarop ik heel bewust kies om wel 1,2,3, of god weet hoeveel, drankjes te nemen en daar ook écht van te genieten. De volgende dag pakken we de draad weer op..of de dag erna 😉  Paul gaat ondertussen nog even door met het temmen van zijn suikerdraak..de aanhouder wint! Wat wel opvallend is dat zijn schouderklachten ook weer teruggekomen sinds hij af en toe suikers heeft gegeten. Of het relatie heeft met suiker? Daar komen we maar op 1 manier achter..Paul start vandaag opnieuw zijn nieuwe Whole30…stay tuned!

 

Wil je meer informatie over the Whole30 of heb je andere vragen? Mail dan naar bodymindandfood@outlook.com

 

Bodymindandfood
29 april 2016

 

Volg me ook op Instagram: bodymindandfood