Nederland is echt een broodland, bijna nergens in de wereld wordt er zoveel brood gegeten als in ons eigen kleine landje. Nu zal je niet ontgaan zijn dat er nogal wat discussie rondom de voedingswaarde van brood is, en er worden hele boeken over geschreven. Of je nu wel of niet gluten intolerant bent, ik ben van mening dat je brood niet echt nodig hebt, en dat veel mensen opknappen zodra ze hun broodinname minderen of zelfs helemaal schrappen.

Maar af en toe, Hollander als ik ben, wil ik toch een stukje brood en dan is zelf brood maken met (glutenvrije) amandel-en kokosmeel een mooi alternatief!

kk 001

Ingrediënten:

1 grote mok* gemalen courgette
1 grote mok* gemalen wortelen*
1 3/4 mok* amandelmeel
1/4 mok* kokosmeel
1 eetlepel kaneel
1,5 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel nootmuskaat
1/4 theelepel Keltisch zeezout
1 rijpe banaan, tot moes geprakt
3 eieren (op kamer temperatuur)
3 eetlepels honing
1 theelepel vanille-extract
1 el pompoenpitten
1 el gehakte noten
klein beetje kokosolie om de bakvorm in te vetten

*gebruik je een maatbeker, dan tussen de 200-250 ml aanhouden, hoe groter je mok, hoe groter je brood 😉

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed een cakevorm met bakpapier, en vet deze een beetje in met wat kokosolie
Maal de wortelen fijn in de keukenmachine en zet dit opzij in een aparte kom. Maal ook de courgette fijn in de keukenmachine. Druk vervolgens zoveel mogelijk vocht uit de courgette door dit tussen twee vellen keukenpapier te drukken of in de slacentrifuge uit te laten lekken.

Voeg de droge ingrediënten (amandelmeel/kokosmeel/kruiden) samen in een kom en meng goed.

Meng in een grote kom (of keukenmachine) de eieren, fijngeprakte banaan en honing heel goed door elkaar. Voeg de groente toe en mix nogmaals. Vervolgens voeg je de droge ingrediënten toe. Mix tot alles goed gemengd is. Dit mengsel stort je in de bakvorm. Roer de pompoenpitten en de gehakte noten voorzichtig door het bakmengsel heen.

Plaats in de oven en bak voor 40 minuten. Vervolgens haal je de vorm uit de oven. Bedek deze met aluminiumfolie en bak nog eens 25-30 minuten. Vervolgens haal je de vorm uit de oven. Met behulp van een satéprikker kun je checken of ook de binnenkant goed gaar is. Als je brood gaar is dan komt de prikker schoon uit het brood. Haal het brood uit de vorm met behulp van het overhangende bakpapier en plaats op een rooster. Amandelmeel brokkelt snel wanneer het nog warm is, laat het brood dus goed afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Lekker als ontbijt, tussendoortje, of bij een soepje als broodvervanger!
(heel lekker met een beetje amandelpasta..smullen!)

Je kunt het brood prima 1-2 dagen bewaren in een goed afgesloten trommel, en je kunt het ook invriezen voor een later moment!