wpid-2014-10-29-09.31.59.jpg

Mindfulness..voor de één klinkt het als muziek in de oren, voor de ander als geitenwollensokkengezweef. Eind vorig jaar besloot ik om voor mezelf eens uit te zoeken of het wat voor mij was, en deed een 8-weekse Mindfulness cursus.

Wat is nu eigenlijk Mindfulness? De meest gebruikte vertaling van Mindfulness is ‘aandachtig gewaarzijn’. Ofwel: leven met volle aandacht. Er is inmiddels al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve effecten van mindfullness op mensen met pijn, stress, angst, fibromologie, psoriases, depressie en kanker. De resultaten laten zien dat veel mensen positieve ervaringen hebben en beter met hun pijnklachten of stress leren om te gaan.

Leven in het hier en nu.. het klinkt zo makkelijk. Maar hoe vaak zitten we niet op automatische piloot. Wanneer we onderweg zijn, onze tanden poetsen, koken,  als we eten. Ga maar eens na, wanneer zijn we helemaal nu in DIT moment? Hoe vaak ben je niet boodschappenlijstjes aan het maken terwijl je je ’s ochtends aankleedt of met je partner aan het ontbijt zit? Is dit dan erg? Nee, deze automatische piloot hebben we ook nodig. Moet je nagaan dat je bij alles wat je doet bewust moet nadenken..dan waren we met z’n allen een stuk minder productief!

Het grote nadeel ervan is dat we minder aanwezig zijn in het Hier & Nu. We denken aan die vervelende ruzie van gisteren, of we fantaseren over dingen in de toekomst. Maar vaak zijn het de negatieve gedachten die dan vrij spel krijgen. In situaties met stress of ziekte is deze neiging nog groter waardoor we blijven hangen in deze negatieve gevoelens. Heel herkenbaar hoor, ik kan soms 101 (doem)scenario’s bedenken, tot in detail. Uiteindelijk blijkt het eigenlijk altijd mee te vallen, en is het nooit het doemscenario als dat ik van tevoren had bedacht en blijken er veel minder beren op de weg rond te lopen. Hoe zonde van mijn energie en tijd die ik erover heb gepiekerd en ’s nachts wakker heb gelegen!

In de cursus is er veel aandacht voor meditatie. En wat blijkt, niks geen zweverig gedoe. Nee je hoeft compleet niet op een berg in India te zitten, wil je mediteren. Meditatie gaat niet over het bereiken van een bepaalde geestestoestand, het is ook geen wondermiddel. Het is ook niet de bedoeling dat je een half uur stil moet zitten en met alle macht gaat proberen om geen gedachten te hebben. We zijn namelijk geen robots, en het is onmogelijk om geen gedachten te hebben. Wees gerust, je hoeft dus geen superhuman te zijn om te mediteren..iedereen kan het!

Maar hoe doe ik dat dan mediteren?

Door gewoon te doen! Je kunt een hele bibliotheek aan boeken en veel artikelen lezen over mindfulness maar het belangrijkste van mediteren is gewoon te doen. Alle (voor)oordelen en verwachtingen mag je hierbij loslaten. Je hoeft het niet goed te doen ( je krijgt er geen cijfer voor) en ga jezelf ook geen onmogelijke verwachtingen opleggen, dat je elke dag een half uur MOET mediteren, als je van tevoren al weet dat je deze tijd niet hebt. Stel reële doelen die voor jezelf ook haalbaar zijn. Begin bijvoorbeeld gewoon eens met elke dag 3x 3 minuten. Iedereen heeft wel 9 minuten per dag de tijd, ook jij. Het enige wat je hoeft te doen is zitten en observeren. Zonder oordeel kijken naar wat voor gedachten er komen. Is er blijheid? Dan is er blijheid. Is er ga chaos? Prima, laat de chaos maar toe.Observeren wat er is, niks is hierbij ‘goed’ of ‘fout’. Maar nu komt het moeilijkste deel..Laat deze gedachten toe, zonder er in mee te gaan of er verder op te analyseren. Zie je gedachten als wolken die voorbijkomen, maar ook weer gaan. Dus niet op die wolk springen, hoe gezellig die wolk ook is :P.  Wees ook mild voor jezelf als je weer voor de 1000ste keer wordt afdaalt naar je ‘to do’ lijst.dit is volkomen normaal. De ‘monkey mind’ springt graag van de hak op de tak. Gooi er wat humor in, en lach er om..neem het allemaal niet te serieus! Je kunt altijd weer opnieuw beginnen.

Ik vind dit filmpje van Eckhart Tolle ( schrijver van ‘De Kracht van het Nu’)  briljant, hij legt hier op een grappige, maar ook prachtige manier uit wat het betekend om in ‘het nu’ te leven, en wat meditatie is.

Stress

Meditatie leert je om te observeren wat er is..en niet in gedachten te zijn over wat zou moeten zijn, of zou kunnen gebeuren. En ja, er zijn soms situaties of gedachten die pijnlijk of verdrietig zijn, maar blijf je hierin hangen of laat je het voorbij drijven? In de gedachten meegaan, geeft spanning, stress. Wanneer je loslaat zul je zien dat die vervelende gedachte ook weer weggaat, en plaats maakt voor een nieuwe gedachte. Er hoeft niet gepresteerd te worden, en wanneer je de gedachten laat komen en gaan krijgt het lichaam de kans zich te ontspannen en uit te rusten.

Mindfulness ofwel, leven in volle aandacht, wil zeggen dat we ons elk moment bewust zijn van wat zich in en rondom ons afspeelt. Als we écht aanwezig kunnen zijn in het huidige moment, zijn we aanwezig om alles in en om ons heen te accepteren zoals het is. Daarbij,  als je in volle aandacht in het nu bent, leer je ook meer te waarderen wat er is!

‘verander wat je niet kunt accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen’

Is stress altijd fout? Nee, absoluut niet. Stress is een natuurlijke reactie van de mens op een reële of ingebeelde dreiging of gevaar. Van oudsher was stress een functie die de mens hielp overleven wanneer deze bijvoorbeeld oog in oog kwam met een wild dier. Gelukkig leven we nu in een tijd waarin we deze situaties nog maar weinig tegenkomen, maar het lichaam vertoont nog steeds deze zogenoemde ‘vlucht/vecht’ reacties. Nu is die wilde tijger bijvoorbeeld die vervelende manager. Reële fysieke bedreigingen en bedreigingen die je in je geest ervaart (o.a. stress) hebben dus een zelfde effect op het lichaam. Normaal gezien verdwijnen de stress symptomen ook weer als de spanning wegvalt. Houdt deze spanning echter aan, verlies je energie en ben je veel sneller vatbaar voor allerlei klachten.

Helaas maar waar, stress hoort ook een beetje bij het leven. Pogingen om stress volledig uit je leven te bannen zijn dan ook heel zinloos. Beter is te kijken hoe je met deze stress kunt omgaan, zodat het niet je hele leven beheerst. In de training Mindfulness heb ik hierdoor ook handvatten gekregen om hier beter mee om te gaan. Door o.a. met aandacht te kijken naar situaties die me stress opleveren en hoe ik vervolgens omga met deze stress. Maar ook me te focussen op de aangename situaties. Van welke situaties krijg ik juist wel energie? Waar ben ik dankbaar voor? Daarin staan gedachten centraal, gedachten zullen er altijd zijn..het is een keuze wat je er vervolgens mee doet. Mediteren & yoga helpen mij hierbij, om stil te staan bij wat er is, door te ademen, te kijken en te voelen, en vervolgens bewust te handelen.

Het is een inmiddels al weer een heel aantal maanden geleden dat ik deze training heb gedaan, en zoals het vaak gaat met goede voornemens..na een paar dagen, weken of maanden sluipt het er weer in dat deze goede voornemens naar de achtergrond verdwijnen. Zo ook bij mij..en met mediteren. Ik ga de komende tijd weer de 3 x per dag de 3- minuten meditatie doen. 3 minuten…zitten.. observeren wat er is..in het Hier & NU.

Ik kan mijn gedachten niet stoppen

Ik kan alleen stoppen ze te geloven

Patricia van Grootveld 31/07/2015